• Без категорії

Піп & People Випуск 14 вересня

Written by on 3 Вересня 2019

Слава Ісусу Христу, парафіяни. З вами знову, повертається після літніх канікул, програма «Піп і піпл» на Bloger.fm, і я її ведучий, протоієрей Олександр Дедюхін із Полтави.

Так як у нас трішечки затягнулися літні канікули, але все-одно повертаємось. Сподіваюсь, що за цей час ви не впадали в дуже серйозні великі гріхи, бо не треба цього робити – треба молитися, завжди уповати на Господа і Він буде дарувати нам радість.

Вже продовжується четвертий рік війни, і мені весь час задають питання: як поєднувати заповідь «Не убий» із тим, що нашим солдатам і багатьом нам доводиться захищати із зброєю в руках нашу Україну, нашу незалежність, рідних? Дійсно, на кожній церковній службі ми виголошуємо, що «в мирі Господу помолимось». І Писання нам стверджує: «Блаженні миротворці». Але треба просто згадувати і розуміти, що «Євангеліє» – не є такою однополярною книжкою. «Євангеліє» часто вказує нам на повну амбівалентність навколишнього світу. Завдяки цьому горе-викривачі здіймають руки, тикають пальцями в християн, бризкають слиною і кажуть «Дивіться! У навчаннях християн багато протиріч! Послідовники Христа нелогічні і непослідовні!»

Якщо ми торкаємось цієї теми, поряд з проповіддю про блаженство миротворців Ісус Христос стверджує: « Ну думайте, що я прийшов принести мир не землю. Не мир прийшов я принести, але меч». І цим мечем Господь Ісус Христос вскриває болото, в якому ми знаходимось. І для звичайного такого мислителя від забору і до обіду  – протиріччя в наявності. Для людини, яка намагається охопити глибину буття – ніяких протиріч в «Євангеліє» немає. Просто світ буває різний. Можна замирити кішку з собакою, тигра з ягням. Але не можна зліпити в одне ціле істину і брехню, добро і зло, правду і насильство, Бога і «русскій мір». Господь приносить свій меч, щоб відсікти і розділити одне від іншого, і в цьому його суд. І от ця війна стає священною, священною війною за правду.

Ми взагалі живемо в такий час, коли нас намагаються переконати, що не можна відрізнити злодія від пограбованого, добро від зла, агресора від жертви, світло від темряви. При цьому навіть нас не переконують, а кажуть : «Та дивись! Всі з вадами, всі рябі, всі винні! Як можна ставати на чийсь бік? Будь вище, будь над схваткою, будь мудрішим». А потім нам дають таке розбавлене «Євангеліє для чайників» і розповідають, що всіх треба прощати, що всі люди… і замість того, щоб з нас робити громадян, щоб нас готувати до Царства Небесного, з нас готують чергову біомасу, яка 146% на виборах голосує за «правильного» кандидата і т.ін.

Треба зазначити, що у всі часи люди були однаковими. Святим на землі був лише один чоловік – і його за це розіп’яли. Всі інші були грішниками. І всі до єдиного – помилялися і падали. Праведник, згідно Євангелію, це не є безгрішна людина. Праведник – це людина, яка, не дивлячись на свої помилки і падіння, все-одно намагається зробити правильний вибір. А правильний вибір – це завжди встати, а не просто лежати і не приєднуватись до жодної зі сторін. «Встати» – це означає встати на чиюсь сторону, вибрати. При цьому, в житті не вийде бути вище всіх і відокремитись від всіх. Тільки знаєте, деяка субстанція в ополонці, вона бовтається, до жодного берега не прибиваючись.

І от, якщо ми знову повернемось до нашої теми сьогоднішньої, про заповідь «Не убий» – треба нагадати, що позбавлення життя це не завжди вбивство. Іноді це обов’язок. І, в першу чергу, це обов’язок солдата. У Бога немає інших рук окрім наших. Просто мир по-різному добувається. Іноді, щоб добути мир, потрібно відрізати своїм мечем зло – як заповідав нам Господь. Бо ворог, що спалений в сумлінні своєму, що стріляє в дітей, не зупиниться, поки хтось зовні не пересіче його гріх. Смерть є позбавлення від гріха. І тоді вбити зло – є миротворчість і припинення гріха. І от «миротворці блаженні» – про це говорить Ісус Христос. Тільки завжди треба пам’ятати, що коли ми припиняємо життя ворога, ми з цим примиряємся, бо ми не воюєм з мертвими, ми просто несемо мир.

Нехай будуть блаженні миротворці. Ще раз вам нагадаю, що з вами був протоієрей Олександр Дедюхін із Полтави, програма «Піп і піпл», бережіть себе від гріха.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist

Background
LIVE STUDIO