• Без категорії

Піп & People з Олександром Дєдюхіним 5 квітня

Written by on 3 Вересня 2019

Слава Ісусу Христу, парафіяни. Це «Піп & People» і я, ведучий цієї передачі, протоієрей Олександр Дедюхін з Полтави.

У нас продовжується Страсна Седмиця. Сьогодні Чистий четвер. Взагалі кожен день цього тижня це …він називається чистим. Чистим чому?

Тому що цей тиждень – це тиждень страждань Христових. Цей тиждень, коли Господь приносить себе в жертву нам. І цими стражданнями ми очищаємось. Його стражданнями очищаємось ми. Тому цей тиждень весь називається чистим. І Чистий четвер – це не день, коли треба вимити всю хату, прибрати гарно. Так, прибирати, безумовно, треба, але, в першу чергу, ми маємо подумати про чистоту своєї душі. І, як ми очищаємо свою душу? Безумовно, через сповідь, через Причастя.

Сьогодні служиться головна Літургія в році. Літургія, на якій ми буваємо присутні: у Сіонській горниці, на Тайній Вечері, разом з апостолами, разом з Христом.

Коли Ісус Христос каже: «Прийміть, споживайте, це є тіло моє». – І, вказавши на чашу: «Пийте з неї всі, це є кров моя Нового Завіту, що за вас і за мною їх проливається на відпущення гріхів». І християнин, безумовно, повинен ставитися до Святого Причастя з великою повагою. Але в той же час причащатися ми маємо нехай не на кожній Літургії, але як можна частіше.

Тому що ми маємо переживати близость Господа. І цей тиждень в стражданнях Христових, цей тиждень Страсної Седмиці…Дійсно, слова апостола Павла про те, що Господь близько – вони мають бути близькими до нашої душі. І Господь близько в чому? Господь близько в отій самій чаші.

Тому що, коли ми єднаємось з Богом, що може бути ближчим, ніж єднатися з кимось тілом і кров’ю. Передчуття близького приходу Христова у славі для перших християн, воно, дійсно, викликало радість, і вони чекали Господа. Але Господь до нас близько…Не тільки ми чекаємо Другого пришестя, а він має бути в наших серцях. Він має в цьому серці оселитися і жити там, бо ми приймаємо його. До речі, коли мене запитують дуже часто про устав Страсної Седмиці, чому суворий піст? Ну, по-перше, цей піст на згадку тих страждань Спасителя. Безумовно, так.

Але можна ще таку метафору привести, що коли помирає наша близька людина, і ми хочемо знаходитись з цією людиною як можна більше часу, нам ні до їжі, нам ні до яких розваг, нам ні до чого, тому що відходить та людина, яка є найдорожчою для нас. І от цей тиждень ми переживаємо смерть Христа – Бога, який прийшов в цей світ заради нас, прийняв образ раба, став таким, як ми. Але на цьому тижні він уходить от нас, то як ми можемо це інакше пережити.

Це, дійсно, є найбільшим переживанням. І теж, коли ми читаємо про Євангельські події, ми їх переживаємо. «Добре, якщо людина розуміє Євангеліє, але краще, коли прочитання його приносить покаяння», – каже святий Григорій Богослов. І цей тиждень ми очищаємо душу своїм покаянням. От сьогодні приходимо на Літургію, сповідаємось, причащаємось Святих Христових Дарів, бо Євангеліє – це не просто розповідь про події минулого часу. Воно нам дано не просто для співчуття персонажам, як ми читаємо якусь іншу книгу або дивимось фільм. Євангеліє дано, щоб змінити наше життя. Не стільки, щоб ми тлумачили його, а, щоб воно випробовувало нас.

Тому, коли Ісус розповідає притчу, він розповідає її не стільки давнім іудеям, скільки нам. Викриває Ісус фарисеїв – він викриває наше потаємне. Зраджує Іуда Спасителя – це ми обираємо 30 срібників замість Царства Небесного. Ісус воскресає – це нам не до сну. Ми біжимо на нічну службу и кричимо від радощів: «Христос Воскрес!». Євангеліє не передає суб’єктивних переживань героїв, воно робить нас своїми суб’єктами, щоб ми могли стати живим Євангелієм, благою та радісною звісткою. І от ми переживаємо Страсті Христові для того, щоб ми могли стати його воскресінням. Воскреснути з ним.

Я вітаю вас, браття і сестри, з наступаючою Пасхою. Пасха – це є головне християнське свято. Це основа наших радісних переживань. І так ми переживаємо Страсті Христові. Але, переживаючи ці страсті, ми знаємо, що він, незважаючи ні на що, воскресне. Воскресне і всіх нас благословить. Хай боже благословення перебуває на всіх вас. З вами був протоієрей Олександр Дедюхін. Христос Воскрес.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist

Background
LIVE STUDIO